Cinci povești pline de surprize și emoții, care te poartă prin aventuri fantastice și momente neașteptate. De la călătorii magice și ciocniri culturale la întâlniri ciudate și lecții de viață, acest bloc de scurtmetraje îți va arăta Moldova cum nu ai mai văzut-o.
În Miliard, un bătrân dintr-un sat uitat de lume descoperă o cale surprinzătoare de a călători în jurul globului, fără să plece din curtea sa. Mama Natura aduce un conflict hilar între tradițiile de la țară și noile tendințe alimentare, când o familie trebuie să accepte că oaspeții lor s-au transformat în vegani. În Ce Zici?, doi tineri îndrăgostiți se îmbarcă într-o călătorie cu un șofer dubios, care le va pune răbdarea la încercare. Omul Sărac și Mîța Curvă ne duce într-un sat unde lăcomia unui bărbat se întoarce împotriva lui într-un mod ironic și amuzant. În cele din urmă, Loc Sub Soare ne emoționează cu povestea unui pianist talentat și fiul său, care luptă să-și găsească locul într-o lume dură, dar plină de speranță.
Evgheni Dudceac
În 2008, a absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova; Are 16 ani de experiență în televiziune ca jurnalist, scenarist, prezentator și editor; În 2017, a absolvit Cursurile Superioare de Cinema și Televiziune la VGIK cu o diplomă în Regie de Film și Dramă de Film. Ca teză, a filmat un scurtmetraj „MILIARD”, care a obținut Grand Prix la festivalul internațional de studenți VGIK și a devenit, de asemenea, un participant la „Kinotavr” în 2018. În 2021, a debutat în lungmetrajul „M-am pornit cu căutatul”. În 2024 a absolvit Școala de Industrie de Film și Televiziune cu o diplomă în Scriere de scenarii.
Ioana Vatamanu-Mărgineanu
Din liceu, Ioana face parte din echipa de organizare a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. În 2020, Ioana devine redactor-prezentator la Radio Moldova Tineret, apoi preia funcția de prezentator a emisiunii ”Erudit Cafe” la postul public de televiziune, Moldova 1. În 2021, Ioana debutează în cinematografie cu scurtmetrajul ”Ce zici?”, care devine primul scurtmetraj autohton ce a rulat individual în cinematografele din R. Moldova. În 2022, Ioana obține licența în economie la Stockholm School of Economics din Riga. Ioana este autoarea emisiunilor turistice ”Eu sunt aici”, dar și a show-ului intelectual ”Știu că știi”.
Natalia Shaufert
Scenaristă, regizoare și producătoare din Moldova, care locuiește în SUA. Lucrările sale sunt adesea inspirate din experiențele de viață din Europa de Est, explorând modul în care cultura motivează comportamentul uman. Opera sa se concentrează pe protagoniste feminine, probleme familiale, nedreptăți politice și evenimente istorice. Natalia a absolvit o diplomă de licență în montaj de film și un master în animație. Este Alumni Berlinale și membră a Uniunii Cineaștilor din Moldova. A primit premiul pentru Cel mai bun regizor la GIFF Dubai pentru scurtmetrajul de diplomă Ana, care a avut premiera la Clermont-Ferrand, Franța. Lungmetrajul său Resentment a primit premiul pentru Cea mai bună actriță principală la Festivalul de Film Premiere de la Moscova, Rusia. Filmul său Mama Natura, o scurtă satiră comică, a primit premiul pentru Cea mai bună regizoare la Festivalul Internațional de Film Independent Days, Germania. Natalia a fost membră a comisiei de evaluare a scenariilor pentru Centrul Național al Cineaștilor din Moldova în 2022. În prezent, Natalia este studentă la dramaturgie la NYU, unde și-a descoperit pasiunea pentru scrierea de piese de teatru și musicaluri, precum și pentru adaptarea de la scenă la ecran și invers.
Adriana Vasilcov
Regizoare de film din Republica Moldova, cunoscută pentru creațiile sale inspirate de povești reale. Ea a obținut recunoaștere internațională cu lungmetrajul „Omul fără linia vieții,” care a câștigat trei premii la Hollywood Florida Film Festival. Prima ei lucrare în calitate de regizoare a fost pentru scurtmetrajul ”Omul sărac și mîța curvă”. Adriana Vasilcov este apreciată pentru stilul său cinematografic captivant, colaborând frecvent cu actori din România și Moldova.
Vlad Bolgarin
Regizor de film din Chișinău, Moldova, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cu o diplomă de licență în Regie și Montaj de Film (2016) și un master în Regie de Animație (2018). Este fondatorul companiei independente VOLT Cinematography și este cunoscut pentru filme precum OF, o animație despre transformarea personală într-un oraș gri și poluat, și Loc Sub Soare, care explorează perseverența și speranța. Filmele sale au fost prezentate la diverse festivaluri internaționale, consolidându-l ca o figură importantă în cinematografia din Moldova